ΑΓΧΟΣ – ΣΤΡΕΣ

ΑΓΧΟΣ

Νάρκη-Βθθιοτητα-Εγρήγορση-Υπερδιέγερση-Άγχος- Πανικος….αποτελούν ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθμίσεις μιας νευροφυσιολογικής συνέχειας στην κλίμακα

ερεθιστικιοτητας μιας περιοχής του εγκεφάλου ( του λεγόμενου Δικτυο-Ενδοθηλιακου Συστήματος) που ελέγχει την δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος• Πρόκειται για κάποιον «σχηματισμό νεύρων» που επιρεαζουν την λειτουργία ενός πλήθους οργάνων του σώματος ( καρδια,πνευμονία , στομαχι, έντερα, ουροδόχου κύστης ..) που συχνα – πυκνά αποτελούν κσι τις εστίες πολλών σωματικών συμπτωμάτων του λεγόμενου Άγχους και Σρες.

Ιςως η λέξη άγχος και αγχώδης να μην ειναι οι κατάλληλες επιλογές για την περιγραφή των ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών που συνηθως ονομάζουμε Αγχώδεις ή Διαταραχές Πανικού, ή Φοβικές κλπ. Το άγχος ειναι μια εγγενής πανανθρώπινη ψυχοσυναισθηματική εμπειρία , βιωμα που χρονολογείται απο την πρώτη κιόλας εμφάνιση του ανθρώπινου γένους• Σε πολλές περιπτώσεις εινσι μια κινητοποιητικη και προσαρμοστική ανθρώπινη αντίδραση που συνηθως εξασφαλίζει την επιτυχή λειτουργικότητα του ανθρώπου απέναντι σε «απειλητικά» ερεθίσματα . Ας μην ξεχνάμε κσι τον όρο Βέλτιστο Άγχος που ανταποκρίνεται στην ιδανική κατασταση εγρήγορσης ενός ατόμου στην προσπαθεια ανταπόκρισης και επιβίωσης.

ο γερμανικός όρος angst και ο αγγλικός dread , αντι για τον όρο anxiety( άγχος), να περιγράφουν πιο έγκυρα αυτο που στην ελληνική θα αποδίδαμε ως αγωνία , τρόμο, ακαθόριστο ψυχικό φοβο που ανταποκρίνονται καλυτερα στις περιγραφές των νοσούντων απο Αγχώδεις Διαταραχες.

ΣΗΜ: Θα αφιερώσουμε συντομα κάποιο άρθρο επάνω στην έννοια του angst. καθώς η σημάσια του όρου ξεφεύγει απο τους περιορισμούς μιας κάποιας ψυχιατρικής παθολογίας και επεκτεινεται στις σφαίρες της υπαρξιακής φιλοσοφίας και θεολογίας

Πρόκειται βεβαίως για την συχνότερη πάθηση των ψυχιατρικών διαταραχών αλλα ίσως και η πκεον καλοήθης με άριστη συνηθως πρόγνωση.