ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΝΟΥ

Αϋπνίες και εφιάλτες οι νύχτες των βρικολάκων

Εξουθενωτική και απομυζητική η συμβίωση με τον Κόμη Δράκουλα- γνωστό μας και ως βρικόλακα.

Τις νυχτερινές αναζητήσεις ξεκούρασης και ανάπαυσης, διακόπτει η επίθεση της αϋπνίας και του εφιάλτη. Η πόλη με τις σκιές της νύχτας και η μάχη με τις στρατιές της απειλής, είναι τα δόντια της αφαίμαξης του γνωστού μύθου. Εμφανή τα σημάδια κόπωσης και εξάντλησης του ανυποψίαστου θύματος. Εντονη και η αγωνία αναμονής της επόμενης νύχτας. Σενάρια λογοτεχνικά και κινηματογραφικά, που όμως αντανακλούν πιστά την ψυχοσυναισθηματική και σωματική κατάπτωση και αίσθηση αφανισμού και εξόντωσης των πασχόντων από συνεχείς αϋπνίες και εφιάλτες. Διαταραχές σοβαρές και συχνά παραγνωρισμένες και υποτιμημένες από τους υγειονομικούς φορείς. Σχεδόν πάντα, συμπτώματα και ενδείξεις μιας υποβόσκουσας πρωτογενούς αιτίας , τόσο βιολογικής όσο και ψυχολογικής.

Κεντρικό πρόβλημα στην εκτίμηση των διαταραχών του ύπνου η διάσταση ανάμεσα στα υποκειμενικά παράπονα των πασχόντων και στα αντικειμενικά ευρήματα. Απλά η πλειοψηφία των ατόμων που πάσχει απο αϋπνία στην πραγματικότητα κοιμάται! Κατά τον Αμερικανό ερευνητή HARTMANN: ¨Σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση , ο καθένας μας υπερτιμά τα προβλήματα του ύπνου του και υποτιμά τη διάρκειά του¨.Κατά συνέπεια, μια διανυκτέρευση σ’ένα εργαστήριο έρευνας διαταραχών του ύπνου, συνήθως έχει ευεργετική και καθησυχαστική επίδραση στον παραπονούμενο, χωρίς περαιτέρω ανάγκη ιατρικής παρέμβασης.

Παράδοξη επίσης παραμένεις και η θέση της επιστημονικής έρευνας σ΄ότι αφορά το φαινόμενο του ύπνου. Το ερώτημα , ¨γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο¨ παραμένει εν πολλοίς αναπάντητο σ΄ότι αφορά την εργαστηριακή του τεκμηρίωση. Η ασάφεια όμως της τελευταίας υπερκεράζεται από την σαφήνεια της φρεσκάδας, ευεξίας και ενεργητικότητας που συνοδεύει την αδιατάρκτη λειτουργία του ύπνου.

Στις ελαφριές και σχετικά ανώδυνες μορφές της, πολλοί και ποικίλοι (σχεδόν ¨το καθέτι¨) παράγοντες επηρεάζουν τις εν λόγω διαταραχές: Προχωρημένη ηλικία (με την ελάττωση των αναγκών σε ύπνο), οικογενειακές συγκρούσεις ,επαγγελματικό και κοινωνικό stress, αλλαγές φυσικών συνηθειών και διαπροσωπικές συγκρούσεις, αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα .

Επίσης, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα σωματικών ασθενειών (από την απλή γρίπη μέχρι και τις πλέον σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) οι διαταραχές του ύπνου είναι αναπόσπαστα κομμάτια της συμπτωματολογίας τους.

Ψυχοσυναισθηματικές αναστατώσεις και ψυχιατρικά σύνδρομα (όπως αυτά της μελαγχολίας , άγχους και διαφόρων μορφών ψύχωσης ), καθώς επίσης η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, παραμένουν οι σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις , ο ανήσυχος ύπνος και οι τρομακτικοί εφιάλτες αποτελούν τον πρωταρχικό λόγο προσφυγής του πάσχοντος στον γιατρό του.

Αυτονόητη η ανάγκη αναγνώρισης και θεραπείας της πρωταρχικής αιτίας των διάγνωσης της σοβαρότητας της υπολανθάνουσας παθολογίας. Μια πρακτική που συχνά παραμερίζεται στο όνομα της αμεσότητας του αποτελέσματος- συνήθως κάτω από την πίεση και απαίτηση του πάσχοντος για το ¨μαγικό χάπι¨. Μια πρακτική αναποτελεσματική και ενίοτε επικίνδυνη, λόγω της εθιστικής και εξαρτητικής δράης των υπνωτικών παρασκευασμάτων.

Καθοριστικός ο ρόλος του ¨καθηγητή¨στην ιστορία του βρικόλακα, δίνει την οριστική λύση με το παλούκωμα της καρδιάς του Δράκουλα. Στις μεταφορικές προεκτάσεις του, το ζήτημα των διαταραχών του ύπνου απαιτεί μια παρόμοια προσέγγιση: Ψύχραιμη και επιστημονική , που φθάνει μέχρι την καρδιά του προβλήματος…