Μάγισσες και χαρτορίχτρες

Μάγισσες και χαρτορίχτρες

Αστρολογικά σενάρια και προβλέψεις είναι ονομαστά περισσότερο για το διφορούμενο του περιεχομένου τους παρά για το λαθεμένο του αποτελέσματος τους. Μέσα από τους αιώνες και παρά τις ποικίλες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, έχουν διατηρήσει τη θέση τους στο ρεπερτόριο των μαγικών θεραπειών και ωροσκοπικών σχεδιασμών.

Η φράση ¨Τι ζώδιο είστε;¨συχνά είναι το σημείο εκκίνησης πολλών συζητήσεων ή αποτελεσμάτων προσωπικών διαφωνιών. Αλλοτε, ο ωροσκόπος και το ζώδιο είναι θέμα πολύωρων ¨αναζητήσεων σε βάθος¨(¨βάθος¨που συνήθως δεν ξεπερνά τα πέντε εκατοστόμετρα του φλιτζανιού του καφέ!!). Ουκ ολίγες φορές, τα ¨άστρα¨και το ¨φλιτζάνι¨γίνονται οι απαράιτητες ¨συστατικές επιστολές¨για ένα επιτυχημένο προξενιό. Πολλές σημαντικές αποφάσεις, τόσο απλά καθμερινές όσο και πολιτικο-οικονομικές και ακόμη και ιατρικές, έχουν παρθεί (και ακόμη παίρνονται) με βάση τα ¨ωροσκοπικά σημάδια¨. Πολλές ζωές και ανθρώπινες τύχες έχουν καταστραφεί ή και τερματισθεί, σαν αποτέλεσμα εσφαλμένων ¨θεραπειών¨και εγκληματικών αμελειών.

Και όμως : Ο μάγος και η μάγισσα , ο/η αστρολόγος, ο χειρομάντης, η χαρτορίχτρα, η καφετζού, το μέντιουμ, ο ιριδολόγος, ο παλμολόγος, ο βοτανιστής, ο…, η… (η λίστα είναι απέραντη) ¨ζουν και βασιλεύουν και τον κόσμο κυριεύουν¨.

Γλωσσολογικά και ιστορικά, οι λέξεις μάγος και μαγικό προέρχονται από τη λατινική MAGUS, που με τη σειρά της αναφέρεται στο ιερατείο των σοφών οπαδών του Ζαρατούστρα. Και παρά τον περιορισμένο αριθμό , των μυημένων οπαδών, η επιρροή τους στον αρχαίο χρόνο και χώρο ήταν τεράστια. Ας μην ξεχνάμε τους τρεις μάγους με τα δώρα κοντά στη φάτνη του νεογέννητου Ιησού Χριστού.

Ομως, όπως κάθε επανάσταση τρώει τα παιδιά της έτσι και η νέα τάξη πραγμάτων, του κυρίαρχου πια Χριστιανισμού, άρχισε να διώκει και να αποτεφρώνει τα δικά της. Μάγισσες, αιρετικοί, άποιτοι κ.ο.κ. ήταν οι καταδικαστικές κατηγορίες. Σε ιδιωτικές ή δημόσιες πυρέ. Κρυφά, όμως, οι επισκέψεις στους μάγους και τις μάγισσες συνεχίζοντας ανελλιπώς.

Τα κυρίαρχα στοιχεία στη σχέση ¨μάγισσας¨και πελάτου είναι η υποβολή και η ανθυποβολή. Ο μηχανισμός έχει κιόλας μπει σε λειτουργία. Ηδη, το πενήντα τοις εκατό της επιτυχίας του ¨μάγου¨ειναι δεδομένο. Τα υπόλοιπα πενήντα ( της πιθανής αποτυχίας) εύκολα δικαιολογούνται (εκ των υστέρων)σαν το αποτέλεσμα πολλών και απρόβλεπτων ¨νέων δεδομένων ¨.¨Λάθη που έκαν ο πελάτης ¨, ¨νέο μάτι¨,ή ¨νέα μάγι¨.Το άτομο νιώθει ανήμπορο να ελέγξει τη ζωή του.

Διάφορες κοινωνίες έχουν κατά καιρούς αναπτύξει τα σχετικά ¨αντίδοτα¨σ’αυτή την πλύση εγκεφάλου. Από τα παραδοσιακά ευχέλαια και εξορκισμούς αντι-βασκανικού και αντι-μαγγανικού περιεχομένου μέχρι τη δημιουργία σχετικών ειδικοτήτων στο χώρο της ψυχολογίας.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι λεγόμενοι ¨Deconditioners¨(¨Αποπρογραμματιστές ή ¨Απορρυθμιστές¨,σε ελεύθερη ελληνική απόδοση). Πρόκειται για ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που ασχολούνται με τη θεραπεία ατόμων που έχουν αγγίξει τα αδιέξοδα του άγχους , του φόβου, της αγωνίας και της αποδιοργάνωσης. Ατόμων που έχουν γίνει ή κινδυνεύουν να γίνουν έρμαια μια πραγματικά ¨σατανικής¨δολοπλοκίας εκφοβισμού, εκμετάλλευσης και αποπροσανατολισμού. Συνήθως, η παραπομπή τους για θεραπεία γίνεται από κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο άθικτο και ανεπηρέαστο μάρτυρα της κατάρρευσης του πάσχοντος.