ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ

Πού σταματούν τα ¨νεύρα¨και αρχίζει ο κλονισμός

Αμέτρητοι άνθρωποι πάσχουν από ¨νεύρα¨. Εν τούτοις, ζουν μια αποδοτική ζωή. Και όμως: Ενας πιθανός νευρικός κλονισμός μπορεί να αναπτύσσεται! Πολλές φορές, απλά νευρικά συμπτώματα οδηγούν σε νευρική κατάπτωση και ψυχολογική εξόντωση! Που, όμως, σταματούν τα ¨νεύρα¨και αρχίζει ο νευρικός ¨σεισμός¨; Πολλές φορές οι άνθρωποι ¨παρασύρονται¨ και ¨συμμετέχουν¨στη δημιουργία του.

Ενα καθημερινό stress οδηγεί στην υπερπαραγωγή αδρεναλίνης (της επονομαζόμενης ¨ορμόνης του stress”). Αποτέλεσμα: Το άτομο δεν μπορεί να ηρεμήσει ακόμα και στο πιο ιδανικό περιβάλλον . Το σημείο ¨εκκίνησης ¨του νευρικού κλονισμού αρχίζει όταν το άτομο αισθανθεί το φόβο που πηγάζει από την ένταση. Φαύλος κύκλος: Ο φόβος οδηγεί σε αύξηση της αδρεναλίνης κι αυτή με τη σειρά της αυξάνει το φόβο.

Στη πιο απλή του μορφή ένας νευρικός κλονισμός παρουσιάζεται με τα εξής συμπτώματα: Κούραση , νευρικότητα, άγχος, απογοήτευση , διάφορα ¨σφυξίματα¨και πόνους στο σώμα (στην καρδιά, στο κεφάλι, στο στομάχι, στους μυς), ελάττωση των καθημερινών ενδιαφερόντων , της δραστηριότητας και της αποδοτικότητας (ακόμη και προς το σεξ).Ακόμη και τα πιο απλά – καθημερινά – πράγματα φαίνονται βουνό. Ολα του φταίνε . Και οι πιο μικρές αναποδιές της ζωής του προκαλούν θυμό , αγανάκτηση και εύκολα ξεσπά σε φωνές και χειρονομίες. Μια αίσθηση παράλυσης, απαισιοδοξίας και απελπισίας που ακολουθεί, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, αυτοκτονίες. Ακόμη και φόνοι μπορεί να ‘ναι η τελική κατάληξη!

Κι όμως, όλα μπορούν να προληφθούν. Οι γενικές αρχές μιας επιτυχούς θεραπείας μπορούν να συνοψιστούν ώς εξής: Δες το, παραδέξου το, αντιμετώπισέ το. Δώσε πίστωση χρόνου. Αν και δεν υπάρχει τίποτε το μυστηριώδες και εκπληκτικό σ’αυτές τις τέσσερις γενικές αρχές, εν τούτοις η πλεοψηφία των ανθρώπων κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή: απόκρυψη, άρνηση του προβλήματος, αναβολή και τάση ¨ωχαδερφισμού¨.

Στην ¨καλύτερη¨περίπτωση,η ανεξέλεγκτη χρήση και κατάχρηση ουσιών αντί να θεραπεύουν ριζικά τα γενεσιουργά αίτια ¨μουδιάζουν¨τα συμπτώματα (ηρεμιστικά, αλκόολ και ναρκωτικά είναι τα κατ’εξοχής χρησιμοποιούμενα). Πολλές φορές δημιουργούν περισσότερα και πιο περίπλοκα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας!!!

Σημείωση: Ενα φαινόμενο κατ’εξοχής ελληνικό είναι που θα ονόμαζα ¨Φαρμακολογία της γειτονιάς¨. Η φράση ¨Πάρε κι εσύ απ’αυτά τα χαπάκια, εμένα μου ‘κάναν καλό¨, τα λέει όλα!!!

Και μια υπενθύμιση απαραίτητη και ανακουφιστική: Ολοι μας έχουμε όρια και περιορισμόυς στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και συγκρούσεις , αβοήθητοι. Και είναι σε μεγάλο βαθμό, σημάδι ωριμότητας η παραδοχή και η συμφιλίωση με την ανάγκη για εξωτερική ανθρώπινη παρέμβαση. Συμβουλευτική ή θεραπευτική . Κατά κανόνα, όποιος παραδέχεται αυτή την ανάγκη, έχει κιόλας καλύψει το μισό της θεραπείας του!!!