Πορνογραφία Βοήθημα ή ψυχαναγκασμός;

Πορνογραφία

Βοήθημα ή ψυχαναγκασμός;

Αν και εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις, στις μέρες μας η προνογραφία είναι ευρέως διαδεδομένη και διαθέσιμη στο πλατύ κοινό. Η εξοικείωση μαζί της ενισχύεται διαρκώς με το ξετύλιγμα εικόνων και σκηνών, τόσο στα γειτονικό περίπτερο και video club όσο και στον πιο συντηρητικό τηλεοπτικό σταθμό.

Οι διάλογοι γύρω από αυτήν, άλλοτε ψιθυριστοί και συγκρατημένοι, έχουν πάψει πια να προκαλούν αιδώ και αμηχανία. Η αρχική και, καιτα το πλείστον,συντηρητική, κοινωνική αντίδραση έχει βαθμιαία μεταλλαχθεί σε αποδοχή , αν όχι σε αναζήτηση παντός είδους προνογραφικού υλικού. Η εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης ενσωμάτωσε την πορνογραφία σαν πηγή έμπνευσης και άδειας πειραματισμού.

Μπορεί μεν το γυμνό να εκθειάστηκε και να υμνήθηκε από τους παλαιότατους κιόλας καιρούς, όμως η φιλολογική και οπτική πρακτική της αισθησιακής και ερωτικής πλευράς του είναι δημιούργημα του δυτικού πολιτισμού. Την πρωτοσυναντάμε στο Μεσαίωνα και την ξαναβρίσκουμε ακμαία και διεισδυτική στην Αναγέννηση και στα χρόνια του Διαφωτισμού. Σε μια πορεία γεμάτη αντεγκλήσεις και διωγμούς, που κατάφερε τελικά να εδραιώσει την αδιαπραγμάτευτη πια αποδοχή και κυριαρχία της μόλις τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πάμπολλες οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο ζήτημα των ψυχολογικών προεκτάσεων της προρνογραφίας. Συλλογικά και προσωπικά ταμπού, καθώς και κυρίαρχες κοινωνικές ηθικές και ιδεολογίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ατομική τοποθέτηση. Αν και οι πιο πολλοί θα αρνηθούν δημόσια την οποιαδήποτε επίδραση επάνω τους, σε ιδιωτικό επίπεδο οι περισσότεροι θα παραδεχτούν μια κάποια έλξη τους προς αυτήν. Για αρκετούς, μάλιστα, έχει λειτουργήσει και θεραπευτικά , επιτρέποντας ή και διδάσκοντας ερωτικά πλησιάσματα και πειραματισμούς.

Σεξολόγοι έχουν κατά περιόδους χρησιμοποιήσει πορνογραφικό υλικό και ερωτικά ¨βοηθήματα¨στην αντιμετώπιση και θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων, τόσο του ατομικού πελάτη όσο και του ζευγαριού. Σε μερικές μόνο περιπτώσεις , μια υπολανθάνουσα ψυχοπαθολογική κατάσταση μμπορεί να επιδεινωθεί μέσα από την έκθεση του ατόμου σε σεξουαλικές και ερωτικές αναπαραστάσεις, που δυσκολεύεται να απομονώσει από τη ροή της ψυχικής του ζωής. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως το άγχος και η επιθετικότηταμ συχνά συνυπάρχουν με ένα είδος ¨ψυχαναγκαστικής νεύρωσης¨: Στην τελευταία περίπτωση κυριαρχούν οι εμμονές και οι εστιάσεις σε θέματα σεξουαλικού περιεχομένου, που κυριολεκτικά πλημμυρίζουν τη σκέψη του. Συγχρόνως, εξαντλούν τα πραγωγικά και δημιουργικά του αποθέματα και συχνά οδηγούν σε μελαγχολία και απομόνωση. Καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζονται επιτυχώς με την κατάλληλη ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.