Σεξουαλική αποτυχία

Σεξουαλική αποτυχία

Στιγμιαία ή διαρκής, φυσιολογική ή παθολογική, ανδρική ή γυναικεία, η σεξουαλική αποτυχία αφήνει πάντα πίσω της μια γκάμα συναισθημάτων: Από απλή αμηχανία μέχρι ακραία ντροπή ή και αυτοτιμωρητική ενοχή.

Αλλοτε πάλι, θυμό και εχθρότητα προς τον σεξουαλικό σύντροφο που σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι την ανοιχτή επιθετικότηα. Περιστατικά βίας δεν είναι ασυνήθιστη κατάληξη μιας αποτυχημένης προσπάθειας σεξουαλικής επαφής. Αλληλοκατηγορίες, ταπεινωτικά και περιφρονητικά σχόλια ή ακόμη και χειροδικίες πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, αυξάνοντας την ένταση και τα αδιέξοδα.

Συχνά μια σεξουαλική αποτυχία, βιώνεται από το άτομο σαν μια απειλή αφανισμου! Ισως γιατί οι ψυχολογικές επενδύσεις που κάνουμε πάνω στην ύπαρξη ¨σεξουαλικής παντοδυναμίας¨,αποτελούν για πολλούς τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής τους.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο σεξουαλική αποτυχία και άλλο σεξουαλική ανικανότητα.

Συνήθως η αποτυχία είναι παροδική. Ολοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, θα τη βιώσουμε. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της είναι καθημερινό stress, η κόπωση, η χρήση και κατάχρηση ουσιών (όπως το αλκοόλ) ή ακόμη και οι παρενέργειες διαφόρων φαρμάκων. Σ’αυτή την τελευταία περίπτωση, μιλάμε για ιατρογενή ανικανότητα! Από την άλλη μεριά, η σεξουαλική ανικανότητα έχει συνήθως παθολογικές ρίζες. Αυτές μπορεί να είναι είτε οργανικές είτε ψυχολογικές. Πέρα από μερικές βιολογικές καταστάσεις, όπως ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης και μερικές νευρολογικές διαταραχές, τα πλέον συνήθη αίτια είναι ψυχοσυναισθηματικά. Στην ανικανότητα συνυπάρχουν η έλλειψη σεξουαλικής φαντασίας και η απουσία ερωτικής συμπεριφοράς. Η γέννηση της ανικανότητας συνήθως εντοπίζεται σε γεγονότα, βιώματα ή έλλειψη ομαλής ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

Οταν μεγαλώνει το άτομο, ξαναζεί τα απομεινάρια των παιδικών σεξουαλικών αναστολών, τα ταμπού και την τότε σύγχυση και σύγκρουση.Αντι να ζήσει το ζωντανό παρόν, το σκοτεινό παρελθόν ¨εκπαραθυρώνει¨ακόμη και τον (την) πιο ωραίο(α) σύντροφο, και φέρνει τη σεξουαλική μοναξιά.

Η επιτυχημένη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των σεξουαλικών διαταραχών , αν και είναι συνήθως απλή και αποτελεσματική, εν τούτοις μπρεί να σκοντάψει σε ορισμένες αρχικές δυσκολίες. Το ντελικάτο του θέματος, δημιουργεί σε πολλά άτομα μια ¨συνωμοσία σιωπής¨και απόκρυψης του προβλήματος. Αλλοτε πάλι, το άγχος από το αίσθημα της αποτυχίας, οδηγεί σε λαθεμένες και σπασμωδικές προσπάθεις επανόρθωςη που τείνουν να χειρουτερέψουν την κατάσταση: οδηγούν μέχρι και σε σημείο τέτοιας απογοήτευσης, που το άτομο, εξουθενωμένο πια από τις πολλαπλές αποτυχίες, φτάνει στην απέχθεια για το σεξ.

Στα τελευταία 30 χρόνια και συγκεριμένα από την εποχή που ένα ζευγάρι θεραπευτών, οι Muster και Johnson από τις ΗΠΑ εφάρμοσαν μια πρωτότυπη (και επαναστατική για την εποχή τους) μέθοδο θεραπείας, η επιτυχία στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Λοιπόν, δεν είναι ντροπή να θέλει ο καθένας να ζήσει τον έρωτα. Και είναι τόσο εύκολο να ξεπεραστούν και να θεραπευθούν οποιαδήποτε εμπόδια. Αρκεί ο πάσων να το θέλει.